USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Missä vaiheessa kamiinaan saa sytyttää tulet?

Kamiinaan saa sytyttää tulen vasta sitten, kun altaassa on vettä niin paljon, että kamiinan ylempikin läpivienti on reilusti veden alla, vähintään 10cm vettä aukon yläreunan yli.

Missä vaiheessa altaasta saa poistaa vedet?

Altaasta saa vedet poistaa vasta silloin, kun kamiinassa ei ole enää yhtään kuumaa hiillosta ja kamiina on jäähtynyt. Jos vedet tyhjentää liian aikaisin kamiinan ollessa vielä kuuma, se saattaa rikkoa kamiinan. Kannattaa ottaa sellainen tapa, että tyhjentäessä altaan samalla myös poistaa kamiinasta tulpan ja tyhjentää kamiinan. Sillä vältytään vahingolta, että talvella kamiinaan jäisi vesi ja jäätyessään rikkoisi kamiinan. Säännöllinen kamiinan tyhjäys ja veden juoksutus kamiinan läpi pitää kamiinan vesisäiliön puhtaana.

Kuinka paljon sähkölämmitteinen palju kuluttaa sähköä?

Tässä on monta eri tekijää, kesällä sähköä kuluu tietysti vähemmän kuin talvella. Viime aikaisten sähkön hinnan suurten vaihteluiden takia ilmoitamme tässä nyt lukemat kilowatteina, siitä voi sitten helposti laskea sen hetkisen hinnan. Esitetyt euromäärät ovat sellaisia mitä itse maksamme tällä hetkellä sähköstä. Kulutuslukemat on mitattu sillä tavalla että allasta on pidetty jatkuvasti 37 asteessa.

4 hengen ainalämmin palju kuluttaa kesällä 3-5 kwh vuorokaudessa, talvella 8-10 kwh vuorokaudessa, keskimäärin siis 6-7 kwh vuorokaudessa koko vuodelle jaettuna. Tämä lukema sisältää siis altaan lämpimänä pitämisen, käytön mukaan kulutus sitten kasvaa riippuen kuinka paljon allasta käytetään. Sähkön hinnasta riippuen olemme päässeet alle euronkin vuorokausihintaan.
Ensimmäinen lämmitys 6 asteesta 37 asteeseen noin 36 kwh eli noin 4,5 euroa.

8 hengen ainalämmin palju kuluttaa kesällä 4-6 kwh vuorokaudessa, talvella 10-12 kwh vuorokaudessa, keskimäärin siis 8-9 kwh vuorokaudessa koko vuodelle jaettuna. Tämä lukema sisältää siis altaan lämpimänä pitämisen, käytön mukaan kulutus sitten kasvaa riippuen kuinka paljon allasta käytetään. Sähkön hinnasta riippuen olemme päässeet 1 – 1,2 euron vuorokausihintaan. Ensimmäinen lämmitys 6 asteesta 37 asteeseen noin 58 kwh eli noin 7,2 euroa.

Minkä kokoisen lämmittimen valitsen sähkölämmitteiseen ainalämmin paljuun?

Ensimmäiseksi täytyy selvittää onko saatavilla voimavirtaa. 3 kw lämmitin toimii valovirralla, mutta vaatii vähintään 16A sulakkeen.
6 kw ja 9 kw versiot tarvitsevat voimavirran. 6 kw lämmitin vaatii vähintään 3 x 10A sulakkeet ja 9 kw lämmitin vaatii vähintään 3 x 16A sulakkeet.
3 kw lämmitin riittää yleensä, sillä ei ole merkitystä miten usein paljua käytetään, vaan sillä miten kauan paljussa kerralla ollaan. Kun paljun kansi avataan alkaa lämpöä haihtua, kesällä 3 kw lämmitin riittää pitämään lämmön 37 asteessa koko kylvyn ajan. Talvikäytössä 3 kw lämmittimellä teho ei kunnolla riitä, vaan allas alkaa hiljalleen jäähtyä. Lämmön tippuminen riippuu lämpötilasta ja tuulesta, mutta se ei ole yleensä kovin nopeaa. Yleensä lämpö tippuu noin 1-2 astetta tunnissa. Kun kannen sulkee niin lämpö nousee takaisin. 6 kw ja 9 kw lämmittimet riittävät pitämään altaan lämpimänä ympäri vuoden, eikä talvellakaan lämpötila pääse laskemaan. 6 kw ja 9 kw lämmittimien suurin ero onkin paljun alkulämmitysajassa.
Lämmittimen koko vaikuttaa seuraavasti paljun alkulämmitysaikaan, alla esitetty paljujen lämmitysajat eri lämmittimillä 6 asteesta 37 asteeseen:

4 hengen palju 3 kw lämmittimellä noin 10 tuntia
4 hengen palju 6 kw lämmittimellä noin 5 tuntia
4 hengen palju 9 kw lämmittimellä noin 3,5 tuntia
8 hengen palju 3 kw lämmittimellä noin 16 tuntia
8 hengen palju 6 kw lämmittimellä noin 8 tuntia
8 hengen palju 9 kw lämmittimellä noin 5,5 tuntia

Alkulämmitysajalla on hyvin pieni merkitys paljun käytössä, koska sama vesi voi olla useita kuukausia. Lähinnä vuokrakäytössä tai vastaavassa merkitys on isompi kun vettä vaihdetaan usein. Toki ylläpitolämpöä voi pitää alhaisempana säästääkseen sähköä ja isommalla lämmittimellä palju on tällöin nopeammin uudelleen lämmin.

Lämmittimen koko ei vaikuta paljun sähkön kulutukseen kilowattitunteina, isompi lämmitin on vähemmän aikaa päällä vuorokaudessa.

 

Miten ainalämmin paljun sähköliitäntä tehdään?

Ohjeet tässä linkissä. Paljun laitekotelon sisällä on pistoke valmiina, koteloon pitää porata reikä johdolle ja liittää pistoke johdon päähän. Ohje tässä linkissä.
Syöttökaapelissa pitää olla irtikytkentämahdollisuus eli turvakytkin tai irrotettava pistoke paljun ulkopuolella.
3 kw versiossa on valovirtapistoke, 6 kw ja 9 kw versioissa on voimavirtapistoke.
Sähköasennuksissa on aina käytettävä luvat omaavaa sähköasentajaa.

 

Täytyykö ainalämmin palju pitää aina 37 asteisena?

Paljun lämpötilan voi vapaasti säätää välille 0-45 astetta eli voit pitää sitä vaikka kylmäaltaana. Viilennystoimintoa siinä ei tietenkään ole, eli jos säädät lämmön oikein alas niin palju seurailee hiljakseen ulkolämpötilaa.

 

Kuinka usein ainalämmin paljun vesi pitää vaihtaa?

Veden vaihtoväli riippuu paljon käyttäjästä. Lähtökohtaisesti sama vesi voi olla useita kuukausia, mutta tämä edellyttää että suodattimen puhtaudesta on huolehdittu ja veden desinfioinnista on pidetty huolta allaskemikaaleilla. Verkkokaupastamme löydät useita eri vaihtoehtoja allasveden puhtaanapitoon.

Millaiselle alustalle paljun voi asentaa?

Paljun asennusalusta täytyy olla tasainen ja kantava, niin ettei palju painu ajan mittaan maahan. Suosittelemme että paljun alla olisi tiivistetty murskepeti. Paljun pohjassa on kyllästetyt lankut joiden varaan palju asennetaan. Lankkujen alle esimerkiksi betonilaatat 40 x 40 cm, siten että paljun pohjan alle jää tuuletusväli. Myös kamiinan alle pitää olla omat laatat, koska kamiina seisoo omilla jaloillaan paljun vieressä.

 Kuinka suodatinpallot täytetään hiekkasuodatinsäiliöön

Ohjeet tässä linkissä. Vaihtaessasi suodatinpalloja muista sammuttaa pumppu, tulpata läpivienti ja sulkea hana vaihdon ajaksi. Suodatinpalloja voi käyttää uudelleen niiden pesun jälkeen, konepesu käy myös palloille. Pesu aina ilman pesuainetta. Muuten vaihdossa pallojen asennus samoin kuin ensiasennuksessa.